2018. március 19., hétfő

Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel



















Szeretem az olyan húsvéti ételeket, melyek kicsit formabontóak és némi csavarral feldobják az ünnepi hangulatot. Ilyen ez a koszorú alakú kis fészek süti is. Eredetileg csak simán akartam megfonni, ahogy a kalácsot szokás, de az észt kringel receptem adta végül az ötletet az elkészítéshez. Kandírozott gyümölcsök is kerültek a tésztába, melyek nem csak finom citrusos ízvilágot biztosítanak, de a tésztából kikandikálva látványosabbá is teszik azt. Szerintem az elkészítése sem ördöngősség, de kicsit időigényes. Mi langymelegre hűlve finom teavajjal megkenve ettük, de ha marad belőle, akkor jól átmelegítve pont olyan finom, mint frissen sütve. Csoki,- vagy cukortojás helyett hímes tojást vagy aprócska fürjtojást is ültethetünk díszítésnek a közepébe. 


Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel

Hozzávalók:

kovász:

  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 70 ml meleg tej
  • 3 dkg liszt

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 50 ml meleg tej
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen (nálam: narancshéj és áfonya)

tészta kenéséhez:

  • olvasztott vaj

díszítéshez:

  • porcukor
  • csoki,- vagy cukortojás 

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a kovászt: langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és a lisztet, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez adjuk a cukrot, sót, meleg tejet, tojássárgáját, felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat.
  3. Tésztává gyúrjuk, kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A kandírozott gyümölcsöket megvagdaljuk.
  5. Kevés vajat megolvasztunk a tészta kenéséhez.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, egyenként vékony téglalappá nyújtjuk.
  7. Mindegyiket megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a kandírozott gyümölcsökkel, hosszabb oldalánál fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  8. Éles késsel hosszában végig vágjuk a tekercset úgy, hogy az egyik oldalán 1/2-1 cm-t egyben hagyunk, majd a tészta két szárát kifordítva koszorúvá fonjuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, - kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben még nőnek, nekem 1 gáztepsire 9 db fért el kényelmesen - közepükbe kisebb poharat vagy megmosott héjú tojást teszünk, hogy kelesztésnél ne tudjon összenőni a tészta, megmaradjon a lyuk.
  10. Letakarva további 35-40 percig kelesztjük.
  11. Sütés előtt kivesszük középről a poharat vagy a tojásokat, a tésztát lekenjük olvasztott vajjal.
  12. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
  13. A fészkeket rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórjuk, csokitojással vagy hímes tojással díszítjük.   









2 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós, ötletes, ezt jól kitaláltad :-) :-) Finomak lehetnek és emelik a húsvéti hangulatot is. Csak gratulálni tudok az elkészítéséhez!
    Nekem idén még semmi húsvéti hangulatom nincs, de lehet hogy csak a hó okozza ezt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is inkább a télapót várnám, mint a nyuszit. Furcsa volt előszedni a húsvéti dekorációt, de egyszer csak kitavaszodik.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!