2017. július 3., hétfő

Kolozsvári borsóleves















Szeretem az egyszerű, házias ízű ételeket, ilyen ez a zöldborsó leves is. Eltér a megszokott, magyaros ízvilágtól, hisz a borsón kívül más zöldség és rántás sincs benne. A belefőzött rizstől viszont tartalmas, a pirított kolozsvári szalonnától ízes és az egészet a parmezán jellegzetes aromája teszi teljessé. Tartalmas nyári leves, én ma barackos gombócot kínáltam utána második fogásként.

Kolozsvári borsóleves


Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg rizs
  • 1 liter csirkehúsleves (kockából is készülhet)
  • só 
  • frissen őrölt bors 

tetejére:

  • 5 dkg parmezán
  • 1/2 cs petrezselyem


Elkészítése:

  1. A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük, tálalásig letakarva melegen tartjuk.
  2. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zöldborsót, további 1 percig pirítjuk, felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós!)
  3. Beleszórjuk a rizst, fedő alatt készre főzzük.
  4. Tálalásnál bőven meghintjük parmezánnal és apróra vágott petrezselyemmel, közepére halmozunk a pirított kolozsvári szalonnából. 








1 megjegyzés:

  1. Finom tartalmas leves lehetett! Az erdélyi levesek valóban eltérnek a nálunk megszokottól, de azért nagyon finomak :-)
    Szép képeket készítettél róla :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!