2014. szeptember 30., kedd

Ropogós csirkefalatok











Néha nagy szükség van a gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptekre, ebédötletekre. Általában szívesen pepecselek a konyhában, de velem is előfordul néha, hogy nincs kedvem főzni vagy egyszerűen csak nem jut idő a több órás fogások elkészítésére. Ha előre tudom, hogy másnap nem lesz sok időm főzni, akkor a legkézenfekvőbb, hogy előző este húst pácolok, így másnap kevés időráfordítással mégis meleg és finom ebédet ehetünk. Zsemlemorzsa helyett utóbbi időben inkább ropogós panko-morzsába vagy összetört kukoricapehelybe forgatom a húst és nem bő olajban sütöm ki, hanem tepsibe téve, csak leheletnyi olajjal megspriccelve a sütőbe tolom. Így nincs olajszag a lakásban és nem tocsog a zsiradékban sem, arról már nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb így elkészítve. Csirkemell helyett csirkecomb-filét is használhatunk, illetve joghurtban is pácolhatjuk a húst, de akkor csak kukoricapehelyben forgassuk meg. Fűszerezni bármivel lehet, amit szeretünk, én most a csirkéhez különösen jól illő fűszereket használtam és mivel volt itthon füstös ízű paprikám, az is került bele. Krumplipürével és házilag, friss tormával készített céklasalátával kínáltam.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc

Ropogós csirkefalatok

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk spanyol füstös paprika  (helyette jó a sima csemegepaprika is)
  • 1 tk oregano
  • 1 tk majoránna
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 ek olaj
  • kukoricapehely
  • olívaolaj

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra
  2. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. A csirkemelleket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát, fűszereket, rácsorgatjuk az olajat.
  4. Alaposan összeforgatjuk, legalább fél órát - ha van idő, akkor egy éjszakát - a hűtőben pihentetjük.
  5. A kukoricapelyhet egy zacskóba tesszük, sodrófával durvára törjük, a tojásokat felverjük.
  6. Néhány húsdarabot belemártunk a tojásba, majd egyenesen a kukoricapelyhes zacskóba dobjuk őket, a zacskó száját szorosan összezárva összerázzuk az egészet, hogy a panír szép egyenletesen bevonja a húst.
  7. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg elfogynak a húsfalatkák.
  8. A bepanírozott darabkákat egyesével a sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kevés olívaolajjal megspricceljük.
  9. A csirkecsíkokat kb 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a sütőben.
  10. Rizzsel, krumplival, salátával kínáljuk, de adhatunk mellé nyers zöldséget is különféle mártogatósokkal. 







4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Pont így sütöm már én is a sütőben. Próbáld ki így a csirkemájat. Isteni! nagyon szép és gusztusos fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ötlet a csirkemáj. Legközelebb azt is kipróbálom. Köszi az ötletet!

      Törlés
  2. Köszi a receptet! Ez volt ma az ebéd. Nagyon finom lett, a család is dicsérte. Nekem egy kicsit száraz lett (csirkemellből csináltam). Mit javasolsz, milyen szósz, vagy mártás illene hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, ha a húst néhány órára vagy akár előző este beáztatod tejbe vagy joghurtba, akkor biztos, hogy sütés során nem fog kiszáradni, szaftos marad. Nálam ez most elmaradt, de gyakran alkalmazom ezt az eljárást szárazabb húsok, pl. csirkemell esetében. Mivel itt a hús nem sok időt tölt a sütőben igazán nincs is nagyon ideje kiszáradni, lehet, hogy a hőfok nem volt megfelelő. Az aioli, remulád vagy BBQ mártás mind nagyon jól illenek ehhez az ételhez. Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy elkészítetted.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!