2014. augusztus 11., hétfő

Svéd uborkasaláta télire
















Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérő változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntőlé különböző arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthető, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami se nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borkén viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.  

 
Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 24 óra


Svéd uborkasaláta

Hozzávalók:
6 db 720 ml-es befőttes üveghez

  • 4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)

felöntőlé:

  • 6 dl víz
  • 6 dl cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 dl só
  • 1 kk Na-benzoát 
  • 1 kk borkén 

Elkészítése:


  1. Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
  2. A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntőlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízből vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.  
  3. Letakarva, hűvös helyen vagy hűtőben 24 óráig állni hagyjuk, időnként óvatosan megkeverjük.
  4. Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegő az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.








24 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, guszta! :) Nálunk is szokott készülni, eddig hagymát nem tettem bele, legközelebb nem hagyom ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem finom lesz, ha összeérnek az ízei. Én is kíváncsian várom a végeredményt.

      Törlés
  2. Imádni való lehet ez az uborkasaláta. Nagyon szeretjük mi is talán én még kicsi csípős paprikát is tennék bele:-) Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet. Ráadásul imádom a csípős paprikát. Lehet még belecsempészem az egyik üvegbe próbaképpen.

      Törlés
  3. Tényleg nagyon guszta, a színe is annyira szép! + a fotók is! ;)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek a színek, a képek, a környezet. Az uborka is tuti nagyon finom lesz!

    VálaszTörlés
  5. Három adaggal készítettem a nyáron, sajnos kevés, mert annyira finom! Nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad ezt a receptet, családunk kedvence! :)
    Mivel már csak három darab 3l-es üveggel van és abból is az egyiket ma bontottam fel, elhatároztam, hogy jövőre sokkal többet fogok elrakni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bogriella!

      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett és köszönöm, hogy megírtad ezt nekem!

      Törlés
  6. Nea drága, pont kapóra jött a recepted, éppen azon gondolkodtam, mihez kezdjek a nagyobb uborkákkal. Mustármag nélkül csináltam meg, és nagyon finom! :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  7. Drága Hankka! Tavaly elmaradt nálam az eltevése, de idén már ott mosolyog a kamra polcomon. A mustármagot én is mindig kihagyom belőle, nem kellemes ráharapni. Remélem ízleni fog, köszönöm, hogy megírtad nekem és megemlítettél. Örülök, hogy tudtam ötletet adni egy újabb savanyúsághoz.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom:) Eddig 2x csináltam. Első alkalommal adtam hozzá vizet, amit a végén ki is öntöttem, mert nem volt rá szükség. Második alkalommal nem raktam hozzá, engedett annyi levet az uborka és a hagyma, hogy elég legyen, még így is maradt felesleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik. Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  9. Jó napot!

    Elkészítettem én is, de egy hét után kb a kamraba nagy sziszegést hallottam. Jó pár üveg ebből mintha gáz termelődne benne és felbontásnál habzott és kifutott a lé. Mi baja lehet?

    Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az uborka felforrt. Ennek több oka lehet: a hozzávalókat nem mostuk meg elég alaposan, esetleg hibás rész került bele vagy nem volt légmentesen lezárva az üveg. Az elmúlt hetekben rettenetes hőség volt, ez is okozhatta.

      Törlés
  10. Jó napot! Köszönöm a receptet! Tegnap el is készítettem. Ma este már lehet az üvegekbe tölteni. :) viszont lenne egy olyan kérdésem,hogy celofán nélkül simán csak a kupakot rakom az baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, de én azért szoktam celofánt is rakni rá, mert az ecetben lévő sav felmarhatja a fém lapkát, ha hozzáér, ezáltal megrozsdásodik és megromlik a savanyúság. Persze ez nem törvényszerű, de előfordulhat, így én elővigyázatos vagyok, mert manapság nem olcsó az alapanyag.

      Törlés
  11. Nagyon-nagyon finom. Én tavaly tettem el először, de kétszer kellett, mert az első hamar elfogyott. (Osztogattam is belőle) Ebben az évben (2017) most csinálom éppen 10 kg uborkából. Köszönöm a receptet. Hálás vagyok érte.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ismeretlen!

    Örülök, hogy megtetszett a recept és elkészítetted, annak még inkább, hogy ekkora sikere volt. Mindig öröm számomra, ha másoknak is ízlenek az ételeim, hisz ezért íródik a blog.

    Köszönöm a látogatást!

    VálaszTörlés
  13. Üdvözlet - A ként is akkor teszem bele amikor a NaBe -ot? Bár én nem szoktam csak vagy egyiket /inkább ként/ vagy másikat tenni tartósítónak. Én is többfélét szoktam eltenni, de ezt a receptet most próbálom először :-) Üdv Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyszerre szoktam beletenni mindkettőt. Sok sikert az elkészítéséhez!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!