2013. május 14., kedd

Krémes spenót főzelék







Szeretitek Popeye kedvencét? Mert én nagyon. Gyerekkoromban nem rajongtam annyira a spenót főzelékért, mint most, de zokszó nélkül megettem, ha elém rakták. Talán azért nem volt ellenérzésem soha vele kapcsolatban, mert az Anyukám rendkívül finomra tudta készíteni. Én csakis az ő verzióját szeretem a mai napig: rántással és tejszínnel készítve. Kóstoltam én már zsemlés és besameles változatot is, de nekem továbbra is ez az etalon. Persze nem kell kilónyi rántás alá, mert akkor tényleg élvezhetetlenné válik, de leheletnyi rántással és tejszínnel, ami a krémességét adja, számomra felülmúlhatatlan. Ilyenkor már kellenek a zsenge zöldek, hogy minél több oxigénhez jussanak a sejtjeink. Ti szeretitek a spenótot vagy vannak rossz emlékeitek vele kapcsolatban?  

Elkészítési idő: 40 perc

Krémes spenót főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg friss spenót
  • 2-3 g fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • kb 3-5 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítése:
  1. A friss spenótot leszárazzuk, megmossuk, forrásban lévő vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd turmixgépbe tesszük és a tejszínnel felengedve jó simára turmixoljuk.
  3. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, egyet-kettőt keverünk rajta, hogy az íze kijöjjön, de ne égjen meg.
  4. Rátesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, apránként felengedjük annyi tejjel, hogy főzelék sűrűségű legyen, jól kiforraljuk.  
  5. Tükörtojással, sült vagy főtt burgonyával tálaljuk, de bundás kenyérrel, főtt tojással is finom.






8 megjegyzés:

  1. Imádom,és a képeidet is:) oly annyira, hogy nálunk szinte minden pénteken spenót van, de, tejszínnel még nem próbáltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, a legközelebbi pénteken próbáld ki, nagyon lágy íze lesz tőle a spenótnak, egész más, mintha csak tejjel vagy tejföllel készítenénk.

      Törlés
  2. Nem tudom, mi ez az ellenérzéses dolog, mert én amíg gasztroblogom nem lett, soha senkitől sem hallottam, hogy nem szeretné. Nekem inkább az volt mindig a bánatom, hogy gyerekkoromban nem ettem. Mert nem termelték a szüleim-nagyszüleim, mert nem lehetett kapni, nem tudom. Ezért aztán mindig csalánfőzelék volt helyette, amit nagyon szeretek szintén, de mindig hiányzott a spenót. Nos, azóta veszem rendszeresen, a férjem nincs túlzottan oda érte (főzelékként), mert másképp inkább megeszi, pl. nyersen, salátába, a lányaim viszont imádják. Nagyobbikom éppen most mártogatja ki a tányérjából a tegnapinak a maradékát. :) Általában kevés habarással készítem, cseppet sem lisztízű, krémes. Hmmm, imádom: :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ellenérzés szerintem legtöbb emberben még a gyerekkorból ered, mert ki szereti megenni azt ami "kötelező", nem beszélve a menzák igazán tragikus ízű(?) spenótjairól. Egy rossz "élmény" igazán meghatározó lehet, akár egy életre is. Én még csalánt nem ettem soha, semmilyen formában, nálam a csalán már gyerekkoromban leírta magát azzal, hogy össze-vissza csípte a lábunkat, de neked elhiszem, hogy finom.

      Törlés
  3. Én is pont így szeretem és készítem, nálunk is mindig így volt az ősidőktől fogva, jó fokhagymásan, tejesen, tejszínesen, télen is a fagyasztott püréből is.
    Én nagyon szerettem mindig is a spenótot, soha problémám nem volt vele, levesnek is készítem a leveles változatát, természetesen berántva, azt is jó fokhagymásan, krumplikockákkal és virslikarikákkal, az egyik kedvenc levesem:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a spenótleves nagyon befészkelte magát a gondolataimba, fincsi lehet.

      Törlés
  4. Nálunk csak én szeretem. A fiam is csak a sóskát eszi... Miért van az, hogy a gyerekeket ki lehetne üldözni a világból a spenóttal? Aztán a nagy többsége pedig felnőtt korára megszereti... Minden esetre én nagyon szeretem. És ez a tál pedig csodásan átadja magát! Micsoda zöld szín!

    VálaszTörlés
  5. A recept NAGYON JO. Annyi hozza tettel hogy a spenotot nem kell fozni csak megmutatni a forro viznek Ami altal azonnal ossze esik. Leszures utan a spenotot ki kell jol facsarni hogy elmenjen az a vad iz amitol a gyerekek utaljak a spenotot

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!