2012. szeptember 27., csütörtök

Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével















 Az étel eredetére vonatkozólag nem tudok hiteles információval szolgálni, de az elnevezése alapján gyanítom, hogy az általam oly nagyra becsült erdélyi konyha remeke. Ha karajról van szó, nálunk a világranglista első helyezettje a rántott hús. A rántott hús készítésében túl nagy alternatíva nincsen, de hogy ne legyen unalmas a panírját szoktam változtatgatni. Van amikor magos bundában vagy csak párizsi módra rántom ki, vagy sajtot reszelek a prézlibe, esetleg fokhagymás tejbe áztatom a húst, úgy panírozom. No de akármennyire is szeretjük a rántott húst, azért nem lehet örökké azon élni. Így ma ez a szaftos, ízletes, magyaros egytál étel készült belőle. Nem tartott tovább, mintha rántott hús sütöttem volna, viszont a hússal együtt rögtön a köret is elkészült és mosogatni sem kellett túl sokat.

Elkészítési idő: 90 perc     

Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével    

Hozzávalók:

  • 4-6 szelet csontos rövidkaraj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk pirospaprika
  • őrölt bors
  • 50 dkg burgonya
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 nagy tejföl (375 gr)
  • 50 dkg zöldhüvelyű bab
  • 10 dkg bacon szalonna

Elkészítése:

  1. Az enyhén kiklopfolt sertésbordákat megsózzuk, lisztbe forgatjuk, a kiolvasztott szalonna zsírján mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Áttesszük egy nagyobb edénybe.
  2. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel, erős tűzön néhány percig forraljuk.
  3. A hagymás szaftot a húsra öntjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
  4. A  húsokat kivesszük a paprikás léből, melegen tartjuk.
  5. A paprikás lébe tesszük a megtisztított, vékonyan felkarikázott burgonyát, a kicsumázott, apróra felszeletelt paprikát és a szintén kisebb darabokra vágott héj nélküli paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt majdnem puhára főzzük.
  6. Behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, visszatesszük a hússzeleteket, ízlés szerint után sózzuk, borsozzuk, további 5 percig együtt forraljuk.
  7. Miközben a burgonya fő, az egészben hagyott zöldbabszálakat sós-fokhagymás vízben puhára főzzük, leszűrjük, 6-8 szálanként csokorba szedjük, bacon szalonna szeletekbe göngyöljük, forró, 220 C-os sütőbe toljuk 5 percre, míg a szalonna megpirul.
  8. A burgonyát szűrőlapáttal a tálaló tál aljára terítjük, tetejére rakjuk a hússzeleteket, körberakjuk a zölbabrőzsékkel, meglocsoljuk a tejfölös mártással, feldíszítve forrón tálaljuk.      




6 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, pazar tálalás, csupa finomság! :)
    Igen, a rántott hús a nambörvan, de ezt biztosan nem hagynám ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez egész egyszerűen meseszép :-)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép képek! Ez az étel mennyei lehet!

    VálaszTörlés
  4. Már vártam a következő csúcs szuper ételt és fotókat Tőled, annyira szeretem nézegetni, olvasgatni. ;-)
    ...és mivel mostanában szerencsére elég gyakran jössz új dolgokkal, remélem ez azt is jelenti, hogy már jól vagy!? :) Munkahely? (ne haragudj, ha esetleg tolakodó vagyok, csak érdekel mi újság veled)
    Szép hétvégét! :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!