2012. szeptember 15., szombat

Ajvár










Az ajvár egy tradicionális balkáni finomság. Már tavaly is terveztem a kipróbálását, mivel nagy padlizsán és kápia imádó vagyok, de mire elkészíthettem volna, már nem kaptam hozzá alapanyagot. Ma reggel azonban jó korán kimentem a piacra és beszereztem a hozzávalókat, így végre az én konyhámba is belopódzott ez a különleges szerb ízvilág. Igaz kicsit időigényes az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult. Hihetetlen, hogy néhány összetevőből milyen mély ízekkel telítődő tökéletes ízharmóniát lehet alkotni. A szerbeknél a csevapcsicsa, natúr és sült húsok elmaradhatatlan kísérője. Szerintem nagyon finom halakhoz, lehet bele chipset, sült krumplit vagy grillezett zöldségeket mártogatni, de még pizza szószként is el tudom képzelni. Tejföllel, joghurttal elkeverve pedig salátaöntetnek is kiváló. Az enyhén füstös ízvilága és a gyönyörű színe nekem télen is a nyarat fogja eszembe juttatni.
   
Elkészítési idő: 120 perc

Ajvár

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia paprika
  • 1 kg padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 5-6 nagy paradicsom
  • 1 chili paprika
  • bors
  • olívaolaj


Elkészítése:

  1. A padlizsánokat megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, 220°C-on sütjük. 20 perc múlva mellérakjuk a paprikákat és még 40 percig együtt sütjük tovább. (Bár időigényesebb, de én most nem a sütőt használtam, hanem a gáztűzhely platniján sütöttem meg zöldségeket, mert így intenzívebb és kicsit füstös is lesz az ízük, olyan mintha grilleztük volna).
  2. Közben felaprítjuk a hagymákat és a chili paprikát.
  3. A paradicsomokat keresztben bemetsszük, néhány másodpercre forró vízbe dobjuk, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk húzni a héját.
  4. A megsült zöldségeket 10 percig fólia alatt pihentetjük.
  5. A paprikák héját lehúzzuk, belsejüket kimagozzuk, a krémesre sült padlizsánok húsát kikapargatjuk.  
  6. A paprikákat a paradicsommal együtt robotgépben pépesítjük.         
  7. A finomra vágott hagymákat a chilivel kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk.
  8. Közepes lángon addig főzzük, míg a szósz besűrűsödik.       
  9. Sterilizált üvegekbe töltjük, tetejükre annyi olívaolajat öntünk, amennyi éppen ellepi.
  10. Szorosan rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban (2 nap) hagyjuk kihűlni.        







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a színe ügyes vagy!Ha tudnád hogy én ezt a zakuszkát már mióta szeretném elkészíteni és mindíg elmarad ! Az elmúlt évben is sopánkodtam hogy még nem is kóstoltam ilyet és egy kedves blogomat olvasó itteni helyi lakos írt nekem hogy szívesen megajándékoz, így már az ízét is tudom hogy finom és mégsem készítettem el eddig! Lusti vagyok szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Egyáltalán nem a lustaságon múlik. Ha tudnád, nálam hány recept van elmentve kipróbálásra, de nem mindig jutok el a megvalósításig. Nekem is nagyon ízlik és még egészséges is. Semmi adalék, csak a nyár üvegbezárt pompás ízei.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!