2011. március 17., csütörtök

Tiramisu



Az olaszok örök és megunhatatlan közkedvelt klasszikus desszertje. Az olasz gasztronómia sok remek ízt, ételt adott a világnak. Első gondolatra általában a különféle spagetti, pizza, lasagne, rizottó receptek és az isteni pesto-s tészták jutnak az eszünkbe. Másodikra pedig a zseniális lehelet könnyű, kifinomult desszertjeik: a panna cotta, a zabaione és a ...  t i r a m i s u. Az elnevezése azt jelenti: dobj fel! És valóban, a délutáni sziesztázás során elfogyasztva az alkohol tartalma jobb kedvre hangolja, feldobja az embert. Sajnos nem egy olcsó desszert, de az alapanyagot nem érdemes kispórolni, vagy helyettesíteni mással. A végeredmény nem lesz ugyanaz, nem lesz minőségi. Szerintem mascarpone nélkül nincs "igazi" tiramisu. Én a tojást sem szoktam kihagyni belőle, kell a desszert krémesen lágy állagához. De mindig - főleg nyáron - salmonella ellen kezeltet teszek bele, így nincs mitől tartani. Ezerféle változata létezik, de az a jó benne, hogy a készítése során végletekig szárnyalhat a fantáziánk. Egyszóval ez egy isteni, játszi könnyedséggel elkészíthető divatos desszert.

Elkészítési idő: 30 perc

Tiramisu

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 dl erős feketekávé
  • 2 dl tej
  • 1 vaníliáscukor
  • 1 csomag babapiskóta (Savoiardi)
  • amaretto (mandulalikőr) vagy rum
  • cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

  1. A lefőzött, kihűtött kávét elkeverjük a tejjel, egy kevés cukorral, ízlés szerint amaretto-val vagy rummal ízesítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük a robotgéppel. Hozzáadjuk a mascarponét és az amaretto-t, habos krémmé keverjük.
  3. A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük és fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
  4. A babapiskótákat egy pillanatra a tejeskávéba mártjuk ( nem szabad eláztatni! ) és egy üvegtál alját kirakjuk vele egy sorban. A piskótákra egy réteg krémet simítunk, addig folytatjuk a rétegezést, míg a tál megtelik. A tetejére krém kerüljön.
  5. A tiramisut néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízei összebarátkozzanak.
  6. Közvetlenül tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral.







5 megjegyzés:

  1. Hát, ez igen, csodaszép, guszta nagyon. Szép az üvegtálad is amiben van.
    Én újabban tojás nélkül készítem, a 3 tojás helyett 3 ek. mézzel, senki meg nem mondja, hogy nem tojásos, és ugyanolyan finom:-))))

    VálaszTörlés
  2. Micsoda fotók!!!Lenyűgöző.Nézz át hozzám kérlek!

    VálaszTörlés
  3. megcsináltam és isteni köszi a receptet virág

    VálaszTörlés
  4. Elképesztően gyönyörű képeket készítettél! :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!