2011. március 15., kedd

HIDEGTÁL - franciasaláta, kaszinótojás, tormás sonkatekercs

 


Ünnepekre, névnapokra, családi eseményekre szeretek hidegtálat készíteni, mert nem csak rettentően mutatós, de praktikus is. Előző nap már elkészíthető és másnap a vendégek elismerő pillantásai mellett csak be kell érte gyűjteni a dicséretet. Most ez a tál a hosszú hétvégére készült, reggelire, vacsorára eszegettük. Aki még nem próbálta, annak a közelgő Húsvét tökéletes alkalom arra, hogy elkészítse.

Elkészítési idő: 120 perc


Hidegtál

Hozzávalók:

Franciasaláta:
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 közepes burgonya
  • 2 közepes savanykás alma
  • 3-4 közepes ecetes uborka
Kaszinótojás:
  • 5 főtt tojás
  • tartármártás
  • petrezselyem
Tormás sonkatekercs:
  • 20 dkg gépsonka
  • besamelmártás
  • őrölt bors
  • pici cukor
  • ecetes torma
díszítés:
  • 1 kígyóuborka
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • petrezselyem

FRANCIASALÁTA:

  1. Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével. ( =  tartármártás)
  2. A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben.
  3. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
  4. Egy szép üvegtálra elrendezzük a salátát.

KASZINÓTOJÁS:

  1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
  2. A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.

SONKATEKERCS:

  1. Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk.
  2. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk.
  3. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele.





6 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!