2011. február 28., hétfő

Almaleves rizsgombóccal




A gyümölcslevesek leginkább a nyári időszak nagy kedvencei. A lédús gyümölcsökből készített üdítő, frissítő leveseknek ilyenkor nagy a keletje és szinte mást nem is nagyon kívánunk enni. A forró nyári hőségben én is egymás után gyártom a jól behűtött gyömbéres meggylevest, a joghurtos körtelevest vagy a tokaji aszús őszibaracklevest. Ilyenkor télen azonban ritkán kerül az asztalra, mert inkább a tartalmasabb, húsos levesek váltják egymást. Mivel most sok almám volt itthon, szinte adta magát az almaleves ötlete. Betétnek, hogy tartalmasabb legyen édes, fahéjas rizsgombócot tettem bele.

Elkészítési idő: 30 perc

Almaleves rizsgombóccal

Hozzávalók :

  • 3 nagy alma
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek liszt
  • 1/2 citrom

gombóc:

  • 10 dkg rizs
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg vaj
  • 1 púpozott ek liszt
  • cukor
  • csipet őrölt fahéj
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A meghámozott, magházától megszabadított almákat kockára vágjuk és 1 liter, cukorral és citromhéjjal ízesített vízben félpuhára főzzük.
  2. A tejben simára kevert liszttel besűrítjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a vajdarabkát és citromlével pikánssá savanyítjuk.
  3. Elkészítjük a gombócokat: a megmosott rizst enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a lisztet és egy csipet fahéjjal ízesítjük.
  4. Összedolgozzuk, a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe dobva puhára főzzük. 
  5. Melegen is és hidegen is egyaránt finom.





4 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!