2010. június 5., szombat

Epres madártej




Talán kevesen tudják, de a madártej eredetileg egy francia desszert. Francia vendéglőkben "úszó szigetek"-nek nevezik. Finom krémes, habos, vaníliás édesség, szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sajnos már nem sokáig tart az eperszezon, gondoltam jó volna még addig kipróbálni az epres változatot. Hát mit mondjak... nehéz volt kivárni míg kihűlt.

Elkészítési idő: 45 perc

Epres madártej

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 5 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 vanília rúd vagy ennek hiányában 1-2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek porcukor
  • 1 csapott ek liszt vagy étkezési keményítő
  • 30 dkg eper
  • csipet só
  • 5 dkg mandulapehely

Elkészítése:

  1. A mandulát száraz teflon serpenyőben megpirítjuk, tányérra öntjük, tálalásig félretesszük.
  2. Egy vastag aljú lábasba fél deci vizet öntünk - így nem tud leégni a tej - majd hozzátesszük a tejet is.
  3. Belerakjuk a vanília rúd kikapart belsejét és a rudat is. Feltesszük főni a tejet, amikor felforrt levesszük a tűzről, 20 percig állni hagyjuk, hogy a vanília íze, aromája bele tudjon oldódni a meleg tejbe.
  4. Közben a tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A fehérjéből habot verünk, majd amikor már jó habos hozzáadunk 2 ek porcukrot, tovább verjük, míg a hab nagyon kemény nem lesz.
  5. A vaníliás tejből kivesszük a vaníliarudat és visszatesszük a tűzre, beleszórunk 1 evőkanál kristálycukrot és megfőzzük benne a kanállal kiszaggatott habgaluskákat. Először az egyik oldalát főzzük 1 percig, majd óvatosan megfordítva a másik oldalát is ugyanennyi ideig. A tejnek nem szabad forrnia, különben a galuskák összeesnek. A galuskák hő hatására megnövekednek, ezért egyszerre ne tegyünk túl sokat az edénybe. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérra.
  6. Ha minden galuska megfőtt a tejet átszűrjük, hozzáöntjük a kevés tejjel leturmixolt eperpürét.
  7. A tojás sárgákat a maradék kristálycukorral habosra kikeverjük, hozzáadunk egy csipet sót, mert ez még jobban kihozza majd az édes ízt. Hozzáteszünk 1 csapott evőkanál lisztet és hozzámerünk 1 merőkanálnyit a forró vaníliás tejből, csomómentesre dolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük az epres tejbe, alacsony hőfokon addig hagyjuk míg besűrűsödik. Túl sokáig nem szabad főzni a krémet, mert a tojás sárgája kicsapódik és az egész "összetúrósodik".
  8. Kis tálkákba adagoljuk, mikor langyosra hűlt a tetejükre ültetjük a habfelhőket, megszórjuk a pirított mandulával, eperrel díszítjük.
  9. Jól behűtve kínáljuk.




6 megjegyzés:

  1. Imádom a madártejet,de még sosem csináltam. Epreset pedig még sosem csináltam,úgyhogy elmentettem.

    VálaszTörlés
  2. Én sem ismertem ezt a variációt, de nagyon tetszik! Remélem még kapok szép magyar epret, akkor biztosan kipróbálom. Nagyszerű ötlet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztusos, finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Júúúj de fincsi ez is :)) Nem is tudtam, hogy francia eredetü. Kár, hogy már (nálunk) kifutottunk az eperszezonból :(

    VálaszTörlés
  5. Pocak Panna, Yasmine, Bianka bátran próbáljátok ki nem fogtok csalódni.

    Viki, bár én még nem próbáltam, de lehet, hogy fagyasztott eperrel is működik.

    VálaszTörlés
  6. Epres? Különleges lehet :) Azt hiszem felveszem a "mindenképpen elkészíteni" listára :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!