2017. május 19., péntek

Tejfölös epres kocka












Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.


Tejfölös epres kocka

Hozzávalók:

tészta:

  • 8 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg étkezési búzakeményítő
  • 1 csapott tk sütőpor
  • csipet só

töltelék:

  • 40 dkg eper
  • 5 dl sűrű tejföl
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5-7 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
  • 6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatin

teteje meghintéséhez:

  • porcukor

díszítéshez:

  • néhány szem eper
  • friss citromfű


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütőporral, étkezési keményítővel, csipet sóval elkevert lisztet.   
  4. Sütőpapírral kibélelt közepes méretű (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.
  5. A sütőből kivéve kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, teljesen kihűtjük a piskótát.
  6. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  7. A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.
  8. A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hőfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.
  9. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, időnként megkevergetjük.
  10. A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.
  11. A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belőle a díszítéshez - hozzákeverjük a zselatinos tejfölhöz, óvatosan beleforgatjuk az eperdarabok is.
  12. A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.
  13. Hűtőbe tesszük 2 óra hosszára.
  14. A süteményt porcukorral bőven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfű levélkékkel díszítjük.  



Forrás: Tina magazin





4 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta süti, finom lehet! Szép ez a piros-fehér-zöld tálalás :-)
    Az eper nálunk is kedvenc, már kétféle tortát is sütöttem vele. Külföldi nem szoktam venni, mindig megvárom míg érik a magyar. A szabadföldi pedig még jobb, más az íze is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hazai epernek tényleg nincs párja. Kár, hogy rövid a szezonja, de addig legalább élvezhetjük a finom, édes ízét. Én is már a következő epres sütin töröm a fejemet, annyira szeretjük.

      Törlés
  2. Nea én szoktam használni a zselatinfixet, ezt hidegen kell először egy kevés krémmel jól kikeverni majd a többihez adni, tökéletes állagot ad a krémnek, csak azért írom, mert nem kell melengetni és ugyanolyan jó lesz :-) Csodás ez a sütid, ezt a krémet mindenféle nyári gyümölcshöz fogom használni, mert újabban ezeknek a krémes sütiknek vagyok a bolondja, persze nyírfacukival édesítem :-)

    VálaszTörlés
  3. Szoktam én is zselatinfixet használni, tényleg nagyon jó, csak most nem volt itthon. Még barackkal és málnával is ki fogom próbálni, de nem két lap közé fogom tenni a krémet, csak a tetejére halmozom, de babapiskóta alappal még sütni sem kell, ami nem hátrány a nagy melegben. Anikó, szerintem ízleni fog neked, nálunk is rekord sebességgel elfogyott.

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!