2012. május 5., szombat

Lemon curd













Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a Meyer-citromos lemon curd receptek a blogokon. Én sem hagyhattam ki ezt a lenyűgőző, napsárga, bársonyos citromkrémet, az angolok méltán népszerű édesen fanyar receptjét. Ez egy szezonális csemege, mivel a meyer citrom január-februárban kapható, így érdemes ekkor elkészíteni, bár sima citromból is egész évben előállítható. Használhatjuk palacsintába, gofrira, túróba, joghurtba keverve, kekszre vagy pékárura, kalácsra, pirítósra kenve, pohárkrémekhez, citromos pite vagy macaron készítéséhez, fagyira öntetként. Aki egyszer megkóstolja szerintem azonnal a rabjává is válik. Annyira egyszerű és finom.


Hozzávalók:

Lemon curd

  • 3 Meyer citrom
  • 20-25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 nagy tojás
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A megmosott citromok közül kettőnek lereszeljük a héját, majd mind a 3 levét kifacsarjuk.
  2. Egy tálba 2 egész tojást + 2 sárgáját teszünk, kissé felverjük. 
  3. Lágyan gyöngyöző vízgőz fölé hőálló tálat állítunk.
  4. Beleöntjük a cukrot, hozzáadjuk a felkockázott vajat, citromlevet, citromhéjat, sót, kevergetjük, míg a vaj fel nem olvad, ekkor hozzáöntjük a felvert tojásokat, lassú (!) tűzön - különben kicsapódik a tojásfehérje vagy megfő a sárgája - állandóan kevergetve addig főzzük, míg puding állagú nem lesz.  
  5. Ha a fakanál hátulján végighúzzuk az ujjunkat és csík marad a helyén, akkor jó. 
  6. A krémet kihűtjük, - szűrőn át is szűrhetjük, akkor bársonyosabb lesz és a citromhéj sem kerül bele - tiszta, zárható üvegekbe töltjük. 
  7. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
  8. A tojások miatt kb. 1-2 hétig tartható el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!