2010. március 13., szombat

Tárkonyos bableves füstölt hússal és kolbásszal




Igazi klasszikus kedvenc. Bizonyára mindenkinek meg van a maga jól bevált receptje. Sokszor készítem csülökkel is, de ezt a változatot kicsit jobban kedvelem, mert oregano és a tárkony nemcsak finom illatot és ízt kölcsönöz a levesnek, de kicsit különlegesebbé is teszi. Ilyen hideg, rideg napokon, mint a mai is, jól esett egy kis lélekmelegítő leveske, mindenki elégedetten állt fel az asztaltól.

Elkészítési idő: 120 perc

Tárkonyos bableves füstölt hússal és kolbásszal

Hozzávalók:

  • 20 dkg nagy szemű tarkabab
  • 50 dkg füstölt hús
  • 20 dkg kolbász
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb karalábé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • oregano
  • tárkony

rántáshoz:

  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika

csipetke:

  • 1 tojás
  • 3 ek liszt
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A babot és a füstölt húst (nálam ez most füstölt oldalas szél volt) előző este külön-külön beáztatjuk langyos vízbe. Ha van maradék szalonnabőr azt is a füstölt húshoz tesszük.
  2. Másnap a füstölt húst (+ szalonnabőrt) feltesszük főni. Mikor már félig puha (kb. 1 óra múlva) hozzáadjuk a babot, zöldségeket, fokhagymát és a fűszereket.
  3. Lassú tűzön addig főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek.
  4. A csipetkéhez a lisztből, sóból, tojásból kemény tésztát gyúrunk, csipetnyi darabokat tépünk belőle.
  5. Befejezés előtt negyed órával a jófajta csípős házikolbászt és a csipetkét is hozzáadjuk, majd berántjuk és készre főzzük a levest. 
  6. Tejföllel meglocsolva az igaz.







3 megjegyzés:

  1. Imádom ! Hasonlóan készítem én is:)
    Nagyon guszta lett :) Még az illatát is éreztem :)
    Tényleg milyen régen volt nálunk!

    VálaszTörlés
  2. Én csak annyit variálok rajta, hogy ha füstölt oldalast teszek bele, akkor nincs kolbász, vagy fordítva. A sok zöldség, csipetke miatt nem is szoktam rántani, hanem a lepirított zöldségeket bestaubolom.

    VálaszTörlés
  3. Nézz be hozzám! :)
    Tárkonyt még sosem tettem a bablevesbe,de érdemes lenne kipróbálnom:)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!