2010. február 6., szombat

Csörögefánk




A farsang hangulatához elválaszthatatlanul hozzátartozik a fánksütés. De talán nem mindenki ismeri ennek a méltán népszerű finomságnak az eredetét. A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban. Az egyik, hogy Marie Antoinette (1755 - 1793) királyné, XVI. Lajos hitvese egy farsangi álarcosbálból megszökött, álruhában elvegyült az utcán kavargó tömegben. Megéhezvén egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amely rendkívül megízlett neki, ezért az őt kísérő lovagoknak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. Később, a karnevál elmúltával a mestert a palotába rendeltette, aki elmesélte a királyné cukrászának a receptet és az elkészítés módját. A királyi cukrász kicsit finomított, módosított rajta és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség. A történet úgy szól, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozott, így a műhelyét az özvegye vezette tovább. A város legtávolabbi részéről is elzarándokoltak ide az emberek, mert itt volt a legfehérebb és a legfinomabb a kenyér. Ám történt egyszer, hogy egy napon nem lett időben kész a kenyér és a dühös vásárlók vagy üres kézzel távoztak, vagy dühükben cifrákat mondtak. A pékné végképp kijött a sodrából és egy darabka kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni, de rosszul célzott és a tészta belepottyant a kályhán lévő lábasba, amelyben zsír forrdogált éppen, és a tészta néhány perc alatt aranysárgára sült benne. Ennek a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfen-nak neveznek.

(Forrás: Halász Zoltán: Mesélő szakácskönyvéből)


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 30 perc

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek rum
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, tejfölt és a rumot. Jól összegyúrjuk, a tésztát folpackba csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. Vékonyan lisztezett deszkán kb 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és derelyemetszővel tenyérnyi rombuszokat vágunk belőle, középen hosszában két helyen bemetsszük, majd a csücsköket a nyílásokon keresztül áthúzzuk.
  3. Bő, kellően - de nem túl - forró olajban mindkét oldalát szép arany barnára sütjük. Hamar sül, vigyázni kell, nehogy megégjen.
  4. A kisült fánkokat papírtörlőre tesszük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd még melegen megporcukrozzuk és rummal elkevert házi készítésű sárgabaracklekvárral kínáljuk.






1 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!